Fiskedrag – Vilket ska man ha för vilket fiske? Stor guide!

Fiskedrag har varit en stor fascination sen jag var liten, då var det lite annorlunda för napp & nytt katalogen som kom varje år från abu garcia var i princip årets happening och jag och mina kusiner kunde den helt utantill och vi väntade med stor förväntan på när lokala butiken skulle få in de nya dragen.

Sen fick vi spara pengar och panta burkar för att ha råd att köpa en ny spinnare som man givetvis lyckades kasta bort efter bara nån timmes fiskande. Det var i ärlighetens namn sällan som de nya fiskedragen var bättre än de vi redan hade men det är lite så med fiskedrag, man lever på hoppet och kanske, bara kanske så är det nya fiskedraget lösningen på att charma nya personbästat.

Den här artikeln kommer förmodligen att bli ganska lång då det finns extremt mycket att prata om när det kommer till fiskedrag men jag ska försöka hålla mig saklig och on point och föreslå de fiskedrag som har fungerat allra bäst för mig genom åren på de olika fiskarterna, ni behöver inte läsa all text utan kan direkt använda innehållsförteckningen för att hoppa dit ni vill i guiden.

Var köper man fiskedrag / beten billigast?

Jag föredrar alltid att köpa fiskedrag online bara för att utbudet brukar vara mycket större och det är lättare att få fler färger att välja på och vill man hitta fiskedrag lite billigare som ändå har hög kvalité och är från väletablerade producenter så är det nästan bara onlien som duger.

Däremot så brukar jag naturligtvis som alla andra fiskenördar gå och spana fiskedrag även på biltema och jula men genrellt så brukar dragen vara under all kritik och hälften av de man köper fungerar inte. Wobblers som går uppochner och spinnare som aldrig spinner. Så det rekommenderas absolut inte. Däremot brukar man kunna fynda riktigt bra fiskedrag på rea hos många fysiska fiskebutiker som man ofta missar på nätet, så finns verkligen en poäng i att handla fiskedrag i fysisk butik och på nätet.

Min favorit online är helt klart happyangler.se där de ofta har ett grymt stort utbud av fiskedrag.

Om ni är på jakt efter att ge er bättre hälft, pappa, mamma, syskon eller vem som helst en riktigt bra födelsedagspresent inom fiske så hittade jag en artikel som faktiskt kom med några riktigt giftiga förslag. Det brukar annars vara lite hopplöst när man inte själv har koll på fiske och tipsen där kändes generella och vettiga.

Vad behöver man ha koll på?

Oavsett vilken typ av fiske du kommer att bedriva så är det några saker som du bör försöka hålla lite extra koll på för det gör det mycket lättare att välja vilket fiskedrag du ska köpa.

  • Kastvikt på ditt fiskespö (hur stora drag som är lämpliga att kasta med spöt)
  • Hur djupt det är du kommer att fiska (hur djupt står fisken vid den här årstiden?)
  • Fiskar du i grumligt vatten eller är det klart? Pågår det algblomning så det är grumligt även fast det normalt är klart vatten?
  • Är det mycket växtlighet så du behöver kunna ta dig genom vass och liknande?
  • Temperatur i vattnet, framförallt för att veta var fisken står.
  • Vilket färgval fungerar bäst i sjön du ska till? varierar det med säsongen?
  • Vilken hastighet går draget bäst? speciellt viktigt om du tänkt trollingfiska eller bonntrolla

Vilket fiskedrag ska man ha för vilket fiske?

Fiskedrag för Gädda

Gäddjiggar

Det har på senare år blivit extremt populärt med större drag för att fiska gädda, de riktiga entusiasterna väljer ofta swimbaits/gäddjiggar och kastar dessa med en multirulle och ett riktigt stabilt spö runt 7- 9 fot. Om ni vill läsa mer om lämpliga fiskespön så kika in vår stora guide här.

Det är viktigt att tänka på att gäddjiggarna är riktigt stora och tunga, ofta 15-30 cm långa så det går helt enkelt inte att använda sig av ett ”vanligt fiskespö” och lyckas kasta dessa, det blir i princip omöjligt att få iväg dom och noll känsla.

Det enda bekymret jag har med gäddjiggar och modern gäddfiske överlag är att betena blir väldigt dyra om man jämför med ”gamla hederliga” gäddbeten och så blir man i ärlighetens namn rätt trött i armarna av att dänga iväg så stora beten hela dagen om man inte är i toppform.

De populäraste valen och de jag även provat själv med framgång är:

Savage Gear 4D Line Thru Trout 40 cm

Extremt detaljrikt fiskedrag där man helt enkelt har scannat av en riktig öring och gjort en mjuk gäddjigg av den, det kan helt enkelt inte bli mer likt en riktig fisk. Gången är slingrig och triggar verkligen gäddan till hugg. Fungerar utmärkt även på mindre gädder enligt min erfarenhet.

Finns att köpa här.

Savage Gear 3D Line Thru Roach 32 cm

Om det är någon gäddjigg som ens har en chans mot ovanstående ”fejköring” så är det utan tvekan den här mörten som också är från Savage Gear.

Det är den näst mest sålda av en anledning. Jag trodde först att den här skulle vara bättre än öringen ovan eftersom det naturligt sett finns massor med mört som betesfisk i de sjöar jag fiskar i. Absolut den här fiskar bra men öringen är nästan vassare. Ni hittar betet här.

Om ni vill se gäddfiske in action med gäddjigg så rekommenderar jag att ni kikar på följande video. Tyvärr är det ingen genomgång men var bästa jag kunde hitta på tuben.

Gäddwobblers

Många pratar om hur hett det är med gäddjiggar och jerkbait för att fånga stora gäddor. Dock så säger i princip all fakta att det inte finns någon bättre metod än att använda sig av gamla hederliga gäddwobblers. De svenska rekord som är tagna är tagna med wobbler och det nuvarande svenska rekordet på över 21kg taget i Vättern är på en Zalt Wobbler. Så hade jag varit er så hade jag inte lämnat wobblersen hemma utan när de nya metoderna sviktar så prova en klassiker! Här är mina favoriter:

Nils Master Invincible 25 cm wobbler

Det här är utan tvekan den wobbler jag har fått absolut mest gädda på genom alla mina år på sjön. Den levererar i princip alltid och har jag inte minst två i lådan så känns det som jag åker ut naken.

Min favoritfärg är den här i 07 men vet andra som kör andra färger med stor framgång så är förmodligen bara i mitt huvud som 07:an är det absolut vassaste. Ni hittar wobblern här.

Zalt 42g 14cm wobbler

Som jag nämnde innan, det här är nog den mest och bäst fiskande wobblern på gädda genom alla tider. Zalt har tagit svenskt rekord flera gånger om och fungerar i nästan alla vatten. Den har heller inte alls lika många bifångster som en Nils Master – som också är grym på gös. Så även om inte jag fiskar på den lika ofta så är den grym. Köp den här

Båda dessa wobblers fungerar helt utmärkt att trollingfiska efter gädda med också, så när ni har blivit less på att stå och kasta, slå igång elmotorn och åk runt och trollingfiska lite, det brukar ofta genrera minst lika bra resultat som att stå och kasta.

Klassiska fiskedrag för gädda

Abu Reflex Red 18 g spinnare

Det är inte bara en klassiker utan den är så galet bra i alla sammanhang, och det finns nog ingen fiskelåda i hela Sverige som inte minst en gång har innehållit en Reflex. Det här är draget din svärfar kommer välja varje gång du visar upp fiskelådan. Funkar helt umärkt till gädda och i princip all annan fisk också.

Du köper den här.

Abu Garcia Toby

Det är lite samma sak me Toby som det jag nämnde nyss om Reflex. Jag har fått mitt livs största lax på 9.8 kg när jag fiskade med en Toby på Vättern när vi var ute och trollingfiskade. Den funkar till nästan all fisk och är en riktigt gäddmagnet. Du kastar den också långt och den har en slingrig gång i vattnet som brukar attrahera även riktigt tröga gäddor.

Så du måste ha en fiskelådan, här hittar du draget.

Fiskedrag för Öring / Havsöring

Nu finns det otroligt många metoder att fiska öring och havsöring på och jag ska inte låtsas som att jag är gudomligt bra på flugfiske så jag tänker inte ens föreslå några flugor även om jag vet att det är en populär fångstmetod, för ni kan garanterat hitta det på en annan sida som kan mer om det. Däremot så har jag kastat mycket efter havsöring och trollingfiskat mycket öring så där kan jag förhoppningsvis bidra lite mer.

Trollingfiske

Northern King Mag 18 g trollingsked

Nu är det inte så att NK-skedar enbart är bra på öring utan det här är nog det säkraste kortet man kan plocka fram för all typ av trolling på laxartade fiskar (röding, lax och öring). Ibland finns det andra trollingskedar som är ännu bättre men inte sällan är det vassaste vapnet en enkel sked och gärna i grönt om ni ska fiska på vättern eller vänern. Även om jag inte fiskat lika mycket på havet så hör jag att det fungerar kanonbra även där. Personligen kör jag nästan alltid skedar på djupriggarna.

Ni hittar NK-skedar här.

Beteshållare för löja

Det finns givetvis massor med bra drag för trolling av öring, apex är fantastiskt bra t ex och står nog på en given tredjeplats här. Däremot så skulle jag säga att det enda som går upp mot skedar och faktiskt kan vara bättre är löja.

Det enda du behöver är givetvis en löja och en sån här beteshållare. Man spänner upp löjan med en tandpetare genom beteshållaren och en krok bak i stjärten på löjan. Man böjer sedan löjan beroende på hur mycket rotation man vill ha på den. Det här attraherar verkligen all fisk, lax, öring, röding och tyvärr även gädda.

Ni hittar grymt bra beteshållare här.

Kasta efter havsöring

Savage Gear 3D Line-Thru Sandeel 19 g

Det här är numera det enda draget jag använder, det är som att kasta en rysk luftvärnsmissil så man når galet långt från stranden och nu är inte jag någon expert på tobisfisk men den här ska imitera deras rörelse så när man slutar veva så darrar hela betet och börjar röra sig bakåt vilket tydligen är precis vad en tobisfisk gör.

Oavsett vad den imititerar eller härmar så är det otroligt effektivt på havsöring. Det är det mest sålda och mest populära havsöringsdraget av en anledning. Rekommenderas varmt.

Här hittar du draget.

Svartzonker Zazaa Seatrout 26 g skeddrag

När inte ”sandålen” ovanför fungerar så brukar jag alltid prova med det här draget från Svartzonker. Har en mycket livligare gång och jag brukar försöka variera hastigheten vid invevning för att få det ännu mer effektfullt. Brukar fungera riktigt bra, speciellt när det börjat mörkna lite på kvällen. Ni hittar draget här.

Fiskedrag för Regnbåge

Lotto 9 g spinnare

Helt magiskt bra fiskedrag för regnbåge, har utan tvekan lockat mer regnbåge till hugg med denna än jag lyckats med vid mete trots att det brukar vara den förespråkade metoden. En lottospinnare är trots sina lätta vikt ganska enkel att kasta en bra bit med tack vare formen på kroppen. Den är ytgående och fungerar ruskigt bra på alla typer av ädelfiskar och laxfiskar. Den är helt grym i älvar och grunda sjöar också. Det är inte riktigt så att regnbågen hoppar ner i kylväskan men bra nära..

Ni hittar lottospinnare till bra pris här.

Kuusamo 7 g KUF spinnare

Den här spinnaren är inte bara bra för regnbåge utan är livsfarlig för rödingar, öringar och laxar också. Jag gillar 7 g modellen men polaren fiskar ofta med den lite större för att kunna kasta längre, men jag har haft större framgång med denna. Rekommenderas starkt när inte lottospinnaren riktigt faller regnbågen i smaken.

Ni hittar Kuusamo spinnare här.

Fiskedrag för Abborre

Jiggar

Svartzonker McRubber Bass 8 cm fiskjigg

Nej, det är absolut ingen skönhet, men jäklar anamma att den fiskar abborre helt otroligt bra. Jag har även fått en hel del gös på den här jiggen när jag stått och kastat. Den större versionen är känd för sin enormt fina gång och den här mini-versionen är inte sämre. I min hemmasjö finns det ingen jigg som är i närheten på abborre under sommaren. Så garanterat värd att prova!

Här hittar ni jiggen (kommer i 10 pack)

Powerbait drop shot minnow 7,5 cm shadjigg

Jag är en stor förespråkare av dropshot när man fiskar abborre. Jiggarna rör sig så mycket naturligare och jag tycker det är mycket lättare att fiska av stimmen och platserna där fisken uppehåller sig med dropshot. Jag har provat enormt många olika jiggar som är anpassade för dropshot och än så länge kommer inte riktigt i närheten av dessa klassiker. Den vibrerar riktigt fint utan att man knappt rör på spöt. Här kan du lyckas locka även de absolut trögaste abborrarna på våren och hösten.

Ni hittar jiggarna här.

Poppers

Rapala Skitter Pop 5 cm popper

Ja det kan vara effektivare med spinnare och jigg på abborre, men när det väl är jakt och du får chansen att fiska med popper så är det helt oslagbart. Det finns inget roligare fiske att bedriva i Sverige i mitt tycke. Fiskarna fullkomligt flyger och försöker attackera din hoppande popper och ibland kan du se helt enorma abborrar försöka hugga fast de precis missar poppern. Det är helt annorlunda abborrfiske mot att stå med jigg eller spinnare – däremot så påminner det mycket om grodfisket som blir nästa del. Min favoritpopper är Rapala Skitter Pop som ni ser på bilden här intill. Den rödgula har fungerat bäst för mig. Här hittar ni poppers.

Savage Gear 3D Minnow Popper 4,3 cm

Den här är riktigt liten och väger knappt ingenting, konstigt nog kan man ändå kasta den skapligt, det är ingen långkastare dock. Det här är min fiskekamrats absoluta favorit och ska erkännas att han brukar fiska skiten ur mig på dessa. Det har dock inte varit lika framgångsrikt för mig när jag provat men helt klart så fungerar de otroligt bra på abborre. De har inbyggda rasselkulor och ser mycket mer ut som en fisk än rapala poppersen.

Ni hittar poppersen här.

Groda

Savage Gear 3D Pop Frog 5,5 cm

Nej jag förstår inte heller varför det här fungerar så himla bra att fiska på som det gör, jag var himla skeptisk till att börja med men jäklar att det är roligt att fiska på groda! Det är som poppersfiske fast den ”hoppar” lite mer än vad jag betecknar som en ”vanlig popper” som ni ser här ovanför. Har ni inte provat grodfiske så måste ni ge det en chans. Jag kan inte riktigt avgöra vilket som är mest effektivt av vanliga poppers och dessa då det i min erfarenhet varit ganska likvärdigt – men himla fränt!

Här hittar ni grodan om ni vill investera i en!

Fiskedrag för Gös

Vertikaljiggar

Lunker City Fin-S Fish 14,5 cm jigg

Det här är nog utan tvekan den kändaste vertikaljiggen som finns och har varit de senaste åren. Den har nog landat fler gösar än någon annan jigg i Sverige de senaste 5 åren. Anledningen är att den helt enkelt är grymt bra och den finns i många olika färger och storlekar. Många andra tillverkare har liknande jiggar och vissa av dom fungerar i princip lika bra. Men det här är mitt säkra kort när jag kommer till någon ny sjö eller liknande. Så se till att ha minst ett gäng Fin-S jiggar i lådan i olika färger.

Ni kan köpa dem här.

Strike Pro Shiver 22 cm jigg

Det här är min go-to-jigg när gösen är trög. Den är som en lång snirklig orm och de större gösarna verkar inte kunna låta bli den här när man lägger den precis ovanför botten och knappt rör den. Den slingrar sig lite automatiskt av strömmarna i vattnet och den försynta gösen vågar sig fram. Jag föredrar den i grön lite mörkare färg och har gått ruskigt bra på vissa sjöar.

Här hittar ni jiggen